11.11.2019

İl Müftümüz Hasan Başoğlu: Peygamber Efendimizi  Anlamak, Onun Ahlakını Yaşamak ve Yaşatmakla Olur

Bayburt İl Müftülüğü 2019 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası Açılış Programı Bayburt Şair Zihni Kültür Merkezinde yapıldı.

Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan Mevlid-i Nebi Haftası Açılış Programı: İl Müftü Yardımcısı Abdullah Aksoy’un selamlama konuşması, Uzman İmam Hatip Hacı Dursun Kellecinin Mevlid-i Şeriften okuduğu “Veladet Bahri” ve İl Müftüsü Hasan Başoğlu’nun “Peygamber Efendimiz ve Aile” temalı konferansıyla devam etti.

Programda selamlama konuşması yapan İl Müftü Yardımcısı Abdullah Aksoy: “Değerli kardeşlerim! Yüce Rabbimiz Peygamberimize (s.a.v) hitaben buyuruyor ki:  “Yepyeni bir Medine toplumu inşa edilirken, muhataplar arasında uzun yıllara dayanan düşmanlıklar, münafıklar gibi İslam kardeşliğinin pekiştirilmesine engel teşkil edecek şeytanın vesveselerine karşın, yüce Allah onların arasına ülfet, muhabbet nasip etti de Medine İslam toplumunun kardeşliği pekişti. Yoksa Sen yeryüzünde olanların tamamını onlara infak etseydin yine aralarında samimiyet ve ülfet oluşturamazdın. Güç ve kudret Allah’a aittir.”

Bu hitap bizlere bu konuda ciddi uyarılar vermektedir. Kişiselcilikten kurtulup tamamen Allah’a dayanmalı ve tüm zaferleri ve sıkıntıları aşmayı O’ndan bilmeli ve de istemeliyiz. Çekirdek ailenin oluşmasındaki nikâh duamızda; aralarına ülfet için dua ederken, ümmetin tamamı geniş bir aile iken neden onlar hakkında rabbimizden ülfet koyması için duayı unutuyoruz. Bu duayı özellikle günümüz İslam Dünyası için mutlak öncelikli olarak yapmalıyız. Amellerdeki eksikliklerimiz olabilir amma akaidimiz yeniden gözden geçirmeli ve tahkiki bir inanca dönüştürmeliyiz.” Dedi.

Peygamber Efendimizi  (s.a.v) Anlamak, Onun Ahlakını Yaşamak ve Yaşatmakla Olur.

Peygamber Efendimiz ve Aile” temalı konferansı vermek üzere kürsüyü çıkan İl Müftüsü Hasan Başoğlu: “Veladetiyle kâinatı nurlandıran Peygamber Efendimiz (s.a.v) “kardeşlerim” tarif ettiği siz değerli mümin kardeşlerimin Mevlid-i Nebi Haftasını kutluyor saygılar sunuyorum. Mevlid-i Nebi Haftanız mübarek olsun!.

Bugün bizler burada Mevlid-i Nebi Haftası dolayısıyla Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’i anmak ve anlamak için bir araya geldik. Bu güzel günler vesilesi ile Peygamber Efendimizi anmak ve Onun Kur’an ahlakı olan ahlakını anlatmak Din Görevlilerinin ve bütün müminlerin en önemli vazifelerindendir.

Değerli kardeşlerim! Peygamber Efendimizi  (s.a.v) anlamak, Onun ahlakını yaşamak ve yaşatmakla olur. Hayatımızın her alanında olduğu gibi aile hayatımızı da devam ettirirken ilk müracaat edeceğimiz rehber, hiç şüphesiz Peygamber Efendimizin  (s.a.v)  sünneti seniyyesidir. Çünkü Hadisi şeriflerinde de ifade ettiği üzere “Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olandır. Ben de aileme karşı en hayırlı olanınızım.” buyurarak aile hayatının ne kadar önemli olduğunu ümmetine bildirmiştir.

Peygamber Efendimizi  (s.a.v)  anlamak ve onun ahlakıyla ahlaklanmak için dünyadaki cennetimiz olan ailemizi, Onun sünneti ile tesis etmeliyiz. Ailenin çekirdeği olan evlatlarımızı Onun ahlakı ile yetiştirmeliyiz. En önemli nimet olan zamanımızı telefon, internet ve televizyon başlarında heba eder, ailemizi ve çocuklarımızı ihmal edersek bunun dünyadaki ve ahiretteki vebaliyle yüz yüze geliriz.

Değerli kardeşlerim! Günümüzde çeşitli mecralarda aile müessesini bozmaya çalışan çok çeşitli faktörler var. Bunların başında televizyon yayınları, internet ve başkalarına özenme gibi çeşitli olumsuzluklar geliyor. Bu gibi mecralarda çocuklarımız ve gençlerimiz kasten yanlışlara yönlendiriliyor. Eğer bizler çocuklarımızı ve ailemizi ihmal edersek, toplumun temel taşı olan aile yıkılır. Aile yıkılırsa toplum yıkılır. Eğer toplum yıkılırsa insanlık tekrar cahiliye döneminin çirkin yüzüyle karşı karşıya gelir.

Yüce Rabbimiz bizi ve ailemizi Resulünün ahlakıyla ahlaklanan kullarından eylesin.”dedi.

Şair Zihni Kültür Merkezinde düzenlenen programa: İl Müftüsü Hasan Başoğlu, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun,  Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ali İhsan Nuhoğlu, Din Görevlileri ve vatandaşlar katıldı.