10.10.2017

CAMİ,ŞEHİR VE MEDENİYET

Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla Bayburt Müftülüğü tarafından Şair Zihni Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu tarafından verilen konferans öncesi bir konuşma yapan Vali Pehlivan, Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın hayırlara ve iyiliklere vesile olması temennisinde bulunarak sözlerine başladı. Din Görevlileri ve Camiler haftasının bu yılki temasının şehirler ve medeniyet olduğunu hatırlatan Vali Pehlivan, “Yaşam bir bütün ve bu bütünü oluşturan bir takım varlıklar ve değerler var. Dünyaya baktığımız zaman Yüce Allah tarafından yaratılan nesnelerde, varlıklarda hiçbir kusur olmadığını görürüz. Ama insanoğlu tarafından yapılan, ortaya konulan yapı, eser veya yaşama dair kurallar da bir takım aksaklıkların, eksikliklerin olduğunu fark ederiz. Yaşamın mutlu, huzurlu, ahenkli bir şekilde devam etmesi ve arzu edilen ideal biçimde sürdürülmesi hususunda bizlere yol gösterici, rehber niteliğindeki kaynaklarımız var. Bu kaynaklar hepimizin malumu olduğu üzere yüce Allah tarafından gönderilen Kur’an-ı Kerim ve bu kitabı örnek yaşamıyla tatbik etmiş olan Peygamber Efendimiz ve hadisleridir. İnsanoğlu, ortada bu kadar somut, gerçek ve açıklayıcı kaynakları olmasına rağmen zaman zaman yanlış yollara sapmaktadır. Bu günler vesilesiyle durup düşünmeli, nereye gidiyoruz, neler yapıyoruz ya da yapamıyoruz, gelecek için olumlu hangi adımları atmalıyız sorularını sorup, muhasebe ve muhakemede bulunmamız yapmamız gerekir." dedi.

Yaşam bütünlüğü içerisinde herkesin belirli sorumlulukları olduğunu aktaran Vali Pehlivan, “Hepimizin bireysel ve sorumluluklarının yanı sıra toplumsal sorumlulukları mevcut. Bu bağlamda bireylerin eğitimi konusunda öğretmenlerimize, hocalarımıza ve çok önemli, çok kritik sorumluluklar düşmektedir. Elbette ki bütün bu yükü onların omuzlarına yükleyecek değiliz. Fakat şunu bilmeliyiz ki; sağlıklı nesiller, iyi yetişen ve yetiştiren anne, baba ve öğretmenlerin sayesinde oluşacaktır. Bir kültür erozyonu tehdidi ile karşı karşıyayız. Hepimizin bildiği ya da duyduğu bir söz var. Denir ki; "Hocanın dediğini yap yaptığını yapma." Artık bu gibi anlayışları ortadan kaldırmamız lazım. Bu ve buna benzer şekilde söylenen sözlerle yapılan yanlışları meşrulaştırma gayreti içerisine giriliyor. Lütfen bu anlayıştan sıyrılalım ve kurtulalım. Hocanın söylediği de yaptığı da doğru olsun, örnek alınabilsin.” diye konuştu.

Vali Pehlivan konuşmasının son bölümünde 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında herkesin ve her kesimin olduğu gibi din görevlilerinin üstlendikleri görev ve sorumlukların daha da önemli hale geldiğine değindi. Hoca, imam, cemaat, kamu görevlisi vb. kisvelere bürünen hainler tarafından suiistimal edilen özellikle din ve eğitim gibi hayati konularda toplum olarak çok daha uyanık, bilgili ve bilinçli olunması gerektiğini söyleyen Vali Pehlivan, bu konuda milli ve manevi değerlerini doğru bir şekilde bilen ve onlara samimiyetle bağlı olan nesilleri yetiştirmekle görevli öğretmen ve din görevlilerine herkesten daha fazla sorumluluk düştüğünü belirtti, diyanet camiasının Camiler ve Din Görevlileri haftasını kutlayarak, çalışmalarında başarılar diledi.

Günün anlam ve önemine yönelik konuşmaların yapıldığı, şiirlerin okunduğu programda Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu tarafından “Cami, Şehir ve Medeniyet” konulu konferans verildi.

Programa Vali Ali Hamza Pehlivan, Vali Yardımcısı Tamer Kılıç,  Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Çiğdem, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu,  İl Müftüsü Kemalettin Aksoy, kamu kurum ve kuruluşları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, din görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.