02.02.2014

İL MÜFTÜLERİ İSTİŞARE TOPLANTI NOTLARI - 2 –

Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Kemal ULUDAĞ hocamız yaptığı sunumda, Diyanet camiasını ilgilendiren en önemli hususu dile getirdiler..
5373 sayılı Belediye Kanununun 73. Maddesine 16.05.2012 tarih ve 6306 sayılı Kanunun 17. Maddesi ile eklenen ek fıkrada “…kamu kurum ve kuruluşları ile protokol yapmaları halinde Belediye meclisi kararı ile yıkılan ibadethane ve yurtların yerine veya ihtiyaç duyulan yerlerde ibadethane ve yurt inşa edilebilir” denilmektedir.
5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 7.maddesinin (n) bendinde; “Gerektiğinde mabetler ile sağlık eğitim ve kültür hizmetleri için bina ve tesis yapmak, kamu kurum ve kuruluşlarına ait hizmetlerle ilgili bina ve tesislerin her türlü bakımını, onarımını yapmak ve gerekli malzeme yardımı sağlamak”  belediyelerin görevlerindendir.
Aynı kanunun “İlçe ve ilk kademe belediyelerinin görev ve yetkileri şunlardır” başlıklı 7.  Maddesinin (d) bendinde “ birinci fıkrada belirtilen hizmetlerden, otopark, spor, dinlenme ve eğlence yerleri ile parkları yapmak, yaşlılar engelliler, kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik sosyal ve kültürel hizmetler sunmak; mesleki eğitim ve beceri kursları açmak, mabetler ile sağlık eğitim kültür tesis ve binalarının yapım, bakım ve onarımı ile kültür ve tabiat varlıkları ve tarihi dokuyu korumak, kent bakımından önem taşıyan mekânların işlevlerinin geliştirilmesine ilişkin hizmetler yapmak” hükümleri yer almaktadır.
Söz konusu Kanun maddeleri incelendiğinde, Müftülük Hizmet binaları, Kur’an Kursları ve Camilerin yapım, bakım-onarım, temizlik, güvenlik, çevre düzeni vb. konularda belediyelerle işbirliği yapılabilmekte ve belediyelerin imkânlarından faydalanma söz konusudur. Mahalli seçimler öncesi, belediyeleri yönetecek olan kişileri seçecek olan Müslüman halkımızın ve Din Görevlilerinin bu durumu bilmeleri, mevcut fırsatları iyi değerlendirmeleri için bu durumu bilgilerine arz ederiz.
Sayın Genel Müdürümüzün İl Müftülerine en büyük müjdesi ise, “2014 Ocak ayından itibaren Yatılı Kur’an Kurslarının tüm giderleri devlet bütçesinden ödenecektir.” Bu müjde Diyanet camiası için hem sevindirici bir haber, hem de büyük bir külfetten kurtuluş reçetesi olmuştur. Camiamıza hayırlı olsun. Bu kanunun çıkmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarız. Allah razı olsun.
Ayrıca, camiilerden toplanan her türlü yardım paraları kamu malı olarak kabul edildiğinden, gayesinin dışında başka bir amaçla kullanılması zimmet suçu sayılmakta ve böyle bir suç işleyen memur devlet memurluğundan çıkarılma cezası ile tecziye edilmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığına, kuruluşundan bu güne kadar verilen ödeneklerin toplamı kadar son üç yılda ödenek verilmiş ve bu ödenekler harcanmıştır. Ödenekler konusunda nerden nereye?
Daha sonra Eğitim Hizmetleri Genel Müdürümüz Sayın Prof. Dr. Ali ERBAŞ, yaptığı sunumda Yaz Kur’an Kursları hakkında özetle şunları dile getirdiler:
            Türkiye Genelinde Kur’an Kurslarımızda toplam 975.000 öğrenci eğitim öğretime devam etmektedir. Bunların 24.000’i A Grubu kurslarda, 62.000’i B Grubu kurslarda, 633.000’i C Grubu kurslarda ve 225.475 kişi de D Grubu Kur’an Kurslarında okumaktadır.
2013 Yılı yaz Kur’an Kurslarımızdan hizmet alan öğrenci sayısı 3.059.380’dır. Ayrıca en az 500.000 kadar öğrencinin de kayıt yaptırmadan bu yaz kurslarına devam ettiği tahmin edilmektedir. Kayıtların din görevlileri tarafından eksiksiz ve tam olarak yapılması istenmiş ve yaz Kur’an Kursu kitapları ve diğer materyallerin kaydedilen öğrenci adedi kadar gönderildiğine dikkat çekildi.
Yaz Kur’an Kurslarına en fazla 10-14 yaş arası öğrenciler devam etmiş olup ülke oranı % 20-22 arasıdır.
Yaz Kur’an Kursu öğrencileri, 1.551.430 bayan, 1.507.950 erkeklerden oluşmuştur. Bu öğrencilerin 1.900 bin civarı camilerde,  571.000 civarı Kur’an Kurslarında, 11.000 civarı mescitlerde, 7.000 civarı okullarda, 60.000 civarında öğrenci de diğer mekânlarda eğitim öğretim görmüştür. Yaz Kur’an Kurslarında 110.000 öğretici (din görevlisi) görev yapmıştır. Bunlar, 77.433 kişi erkek, % 65; 41.466 kişi bayan, % 35 olduğu görülmüştür.
 

 

Yaz Kur’an Kurslarına katılan öğrencilerin eğitim durumları ise şöyledir:  1.503.750 ortaokul %49.2 ; 1.029.170 ilkokul % 33.6; 401.425 lise %13.1; okul öncesi 42.058 % 1.4 ; Okur-Yazar 81.742 %2.7 ; Okur-Yazar olmayan 1.236..     Yaz Kur’an Kurslarında hizmet alanların İl nüfusuna oranına göre Türkiye genelinde en yüksek oranın Bayburt ilinde olduğu görülmüştür : % 9.20. Bayburt’a en yakın olan iller %7.90 ile Rize.   % 7.79 ile Ordu; %  7.35 ile Kastamonu ve  % 7.37 ile Sinop olmuştur.  Emeği geçen herkese teşekkürler. Diğer illerde bu oran % 3 ile % 5 arası çoğunluktadır. Bu konuda daha geniş bilgi için,  Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün “2013 Yaz Kur’an Kursları Raporu’na bakılabilir.

 

21 Ocak Salı sabahı 8.30’da Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit KÜÇÜK hocamızın başkanlığında oturum başladı. Din İşleri Yüksek Kurulunun sunumunu Başkan Vekili Sayın Zeki SAYAR yaptılar. Alo Fetva’ya geçen yıl 120.000 telefon, 57.725 e-posta ile, 488 faks ile, 500-600 civarı da yüz yüze müracaat olmuştur. İl Müftülüklerinin alo fetva hattına yapılan başvurular bunun dışındadır. İnşallah bu yıl içerisinde İl Müftülüklerine “Fetva Uzmanı” atanması gündemdedir.
Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulunun sunumunu da Kurul Başkanı Hafız Osman ŞAHİN hocamız yaptılar. 2.349.000 adet Kur’an-i Kerim mühürlendiğini ve bunun kontrol ediliş yöntemini anlattılar. Türkiye genelinde bu yıl “ Hafızlık Yarışmaları” yapacaklarını ve 10 Şubat- 21 Mart arası müracaatların alınacağını ve hafız olan herkesin bu yarışmaya katılabileceklerini ve Din Görevlisi olma şartının aranmayacağını belirttiler. Yarışmalar önce illerde sonra   Bölgelerde, sonra da Türkiye genelinde yapılacaktır. İlgilenenlere şimdiden duyurulur.
Hukuk Müşavirliğinin sunumunu 1. Hukuk Müşaviri Mustafa DAVARCI Bey sundular.
Bu Oturumun son sunumunu Döner Sermaye İşletme Müdürü Sayın Mustafa BAYRAKTAR yaptılar. “Diyanet yayınları ucuzdan da ucuzdur, ayrıca % 50’ye varan indirimlerle satış yapıyoruz. Diyanet mensupları Diyanet Aylık Dergisini almıyor ve okumuyor. Yayın adedimiz 168’i geçmiştir.  Diyanet Takvimi ve bu sene de Diyanet Çocuk Takvimi çok beğeniliyor ve okunuyor. Fakat tanıtımını ve dağıtımını iyi yapamıyoruz. Her eve lazım diyanet takvimi, her çocuğa lazım Diyanet Çocuk Takvimi.”
Salı günü ikinci oturumda, bir önceki Diyanet İşleri Başkanımız sayın Prof. Dr. Ali BARDAKOĞLU hocamızın  “ İslam Dünyası Panoraması” konulu konferansını dinledik.  Bir saat on beş dakika süren ve büyük bir dikkat ve ilgi ile dinlediğimiz konferansta, İslam dünyasının başlangıcından günümüze kadar geçirdiği fikir ve ayrışımlar üzerinde durarak,  Şia 13 asırdır İslam dünyasında bir ayrışım oldu. Tabii Şia/ Sünni ayrışımı tek değildir İslam dünyasında. Bugün İslam ve şiddet kavramını anlatmakta zorluk vardır. Selefilik ile Suudilik birleşti Vahhabilik oldu. 3-5 sembolik hareket değildir Selefilik.  İslam dünyasındaki kavgalar, çatışmalar ve savaşlardan dolayı bazen batılılara kızıyoruz. Neden bizi ayırmıyorsunuz, savaşı neden durdurmuyorsunuz, aramızda sulh yapmıyorsunuz diye. Hani bizim dinimiz barış dini ve sulh dini idi? Dinimiz elbette sulh dinidir, ama bizler ona tam olarak uymuyoruz…  Konferansın bütünlüğünün bozulmaması açısından notlarımın hepsini yazamıyorum.
Salı günü öğleden sonra toplantı başkan yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mehmet Emin ÖZAFŞAR başkanlığında 13.30’da başladı. Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Sayın Prof. Dr. Mehmet PAÇACI hocamız ilk sunumu yaptı. 73 farklı ülkeden 1500 öğrenci Kur’an Kurslarımızda okumaktadır. 932 öğrenci, on bir ayrı İmam-Hatip lisesinde okuyor. Somali’den 113 öğrenci ülkemizde eğitim görüyor. Uluslararası İlahiyat Fakültesinde 558 öğrenci okumaktadır.  Somali Mogadişu ‘a İmam-Hatip Lisemiz eğitime devam ediyor. Bu güne kadar “Kardeş Şehir Projesi” kapsamında 80 milyon TL harcanmıştır. Bu bölümde kardeş şehir kapsamında hangi İlimizin hangi ülke şehrine ne kadar yardım yaptığını ve bu yardımlarla yapılan eserlerin son durumlarını görüntülü olarak sundular. Biz ne büyük bir ülkeyiz, ne aziz bir milletiz, ne kadar yardım severiz. Bu tabloyu, yarım miktarlarını ve yapılan eserleri bütün Türk halkının görmesini çok isterdim. Ne camiiler, ne okullar, ne Kur’an kursları ve ne yardımlar yapmışız. Tabloyu ve eserleri görünce gözlerimiz yaşardı. Allah (cc) yapanlardan, yaptıranlardan ve sebep olanlardan razı olsun..
Bu oturumun ikinci sunumunu Dini Yayınlar Genel Müdürümüz Sayın Dr. Yüksel SALMAN hocamız yaptılar. Diyanetin dünyaya açılan penceresi Diyanet TV ve Diyanet Radyo üzerinde durdular, Programlar hakkında bilgiler sundular. TRT ile ortak çalışıldığını ve programların % 90’ının Diyanet tarafından yapılmakta olduğunu bildirdiler. Şu an on beş saat yayın yapılmaktadır.  Ramazan ayında bu yayın on yedi – on sekiz saati buldu. En çok izlenen programlar, “Diyanet’e Soralım” başta olmak üzere, İlmihal, 40 hadis 40 yorum, İrfan Meclisi, Kur’an Öğreniyorum, Bad-ı Saba, Diyanet Güncel, Çocuk Atölyesi, Bir ayet bir Hadis, Şair-Şiir, Divan, Mukabele programları izlenmektedir. Ayrıca yapımı devam eden programların olduğunu, “Bir de Bana Sor” ( Ömür Dediğin benzeri bir program), Sosyal Medya ve Tanıtım, Genç İlahiyat, İlahiyat Gençliği ile Sohbet, Hafız Bestekârlar gibi programların yapımı devam etmektedir. Diyanet TV’ nin İzleyici sayısı her geçen gün hızla artmaktadır.
Diyanet Radyo’da 14 personel çalışmaktadır. % 40 program, % 60 müzik yayını yapılmaktadır. Kur’an -Hadis merkezli 2. Bir Radyo düşünülmektedir. Ayrıca Tefsir Projesi devam etmektedir.
            Bu gününün ve bu oturumun son sunumunu Strateji Geliştirme Başkanı Dr. Necdet SUBAŞI yaptı.  Bir yıllık bir anket araştırması sonucunda, çok geniş bir alan taraması ile tam 30.000 kişiye sorulduğunu ve bunlardan 22.000 kişinin cevap verdiğini, bu çalışmadan bir rapor hazırladıklarını, bu rapor önümüzdeki günlerde Diyanet İşleri Başkanımız tarafından kamuoyuna açıklanacağını söylediler. Bu önemli araştırma raporunun sonuçlarını sabırsızlıkla beklemekteyiz.
            Salı günü öğleden sonraki ilk oturum, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem KELEŞ hocamızın başkanlığında başladı.  Şu anda 123.000 Personel teşkilatımızda çalışmaktadır. Veda Haccındaki sahabe sayısı kadar personelimiz vardır. Bu duruma hem şükretmeliyiz hem de görevimizi ve sorumluluğumuzu sorgulamalıyız. Neler yapıyoruz? Neler yapmalıyız? Yapmamız gerekenler nelerdir? İlk sunumu Rehberlik ve Teftiş Başkanı Doç. Dr. İsmail KARAGÖZ hocamız sundular. İl Müftülerine görevleri ile ilgili bilgi sundular, Yönetim, Denetim, İnceleme ve Soruşturma ile Başkanlığı temsil etme görevlerimizi bizlere hatırlatarak, Yönetim, Planlama, Uygulama, Kontrol etme, Komuta etme, Koordine etme (PUK) den bahsetti. Personel şikâyetleri ve soruşturmaları hakkında bilgiler verdi. Ayrıca Türkiye geneli personelin şikâyet ve ceza sayılarını ve çok önemli gördüğü hususları hatırlattı bizlere.
            İnsan Kaynakları Genel Müdürü Osman TIRAŞÇI hocamız sunumunda; Son olarak atanan 1727 yeni Vaiz’lerin 4. Ve 5. İlçelere atandığını, onaylarının bir hafta içerisinde gönderileceğini, 240 + 40 Şube Müdürü atandığını ve onaylarının gönderildiğini, 50 Eğitim uzmanı, 104 Din Hizmetleri Uzmanının yerlerinin tespit edildiğini, 350 Murakıp alımı için sınavların devam ettiğini söylediler.  Şubat ayı içerisinde Aile İrşat bürolarına Öğretmen ataması yapılacağını,  12.715 Engelli Personel kadrosuna atama yapılacağını, ayrıca 3.388 camide görevlimizin olmadığını belittiler. 121.668 kadronun dolu olduğunu ve 20.650 kadronun da boş olduğunu,  Ayrıca 8.800 kadroya bu sene içerisinde izin alındığını ve atama yapılacağını beyan ettiler. En çok yeni atanan personelin itiraz ve şikâyet ettiğini de bildirdiler. 
            Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü V. Ergün YÜCEL, Hac ve Umre hizmetleri ile ilgili geniş bilgiler sundular. Her yıl yaklaşık on bin görevlinin Hac ve Umre görevlisi olarak mübarek beldelere gittiğini, Kâbe çevresinde devam eden inşaat dolaysıyla bu yıl da hac kotasında indirime gidildiğini, hac için yeni kayıt alınmayacağını ve kura çekilişi yapılmayacağını, yedi yıldır bekleyen ve geçen seneden geri kalan hacı adaylarını hacca götürebilmenin çarelerini aradıklarını söylediler. Arafat çadırları ile ilgili yeniden sözleşme imzaladıklarını ve eski bilinen çadırlara son verildiğini, yastıklı, altı halılı çadırlarda hacıların vakfe yapacaklarını söylediler. Umre turlarının devam ettiğini ve büyük bir ilgi olduğunu, 24 günlük umre turlarının da açıldığını beyan ettiler.
            Çarşamba sabah namazını Hacı Bayram Camiinde kıldık. Sabah namazını Bursa İl Müftüsü Prof. Dr. M. Emin AY hocamız kıldırdı. O yanık sesi ile sabah ezanını okudu. Namazdan sonra esma ül Hüsna ve zikri Camii İmam-Hatibi Ahmet KARALI icra etti. Gerçekten mest olduk. Müstesna bir sabah namazı kılmış olduk. Sabah Namazı Buluşmalarını fiili olarak yaşamış olduk. Cami ve çevresi çok güzel olmuş.
            Çarşamba günü ilk oturum Diyanet Vakfı Genel Müdürlüğünün sunumu vardı. Genel Müdür İsmail PALAKOĞLU’ yapılan faaliyetleri özetleyen 12 dakikalık bir sunum yaptı.  40.yılında 970 şubesinin bulunduğunu ve 100 ü aşkın ülkede Vakfın hizmet yaptığını. Bu güne kadar 220.000 öğrenciye burs verdiklerini, bu yıl 8000 öğrenciye burs, 15.000 öğrenciye de eğitim yardımı yaptıklarını, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde 517 öğrencinin okuduğunu, 1.476 öğrencinin Vakfımıza ait dokuz yurtta barındığını, 45 İl de öğrenci yurdu yapmak için projelerin devam ettiğini, 2014- 2016 yılları arasında bu yurtların inşaatlarının başlayacağını ve hedeflerinin her İl’e bir kız öğrenci yurdu yapmak olduğunu belirttiler. Kurban Bayramında 89.027 Kurban vekâleti aldıklarını, ilk kez Türkiye’den 46.624 kurban, 21.640 kurbanın da yurt dışından alındığını beyan ettiler. Diyanet Vakfının kurban hizmetleri ve bu kurbanların hangi ülkelerde kestirilip dağıtıldığına dair görüntülü CD ler ile diğer Vakıf yayınlarından bizlere takdim edildi. Vakfa ait 21.640 adet gayrimenkulün 11.592 âdeti Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edildiğini, Diyanet hizmetlerinde kullanıldığını beyan ettiler.
            Eski Devlet Bakanımız ve Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. M. Sait YAZICIOĞLU’ nun konferansını dinledik.
            Son oturumun Başkanlığını Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ hocamız yaptılar. Genel Değerlendirme ve Sonuç Bildirgesinin Sayın Başkanımız tarafından okunmasının ardından Kapanış yapıldı.
Kemalettin AKSOY