27.07.2014

MÜFTÜMÜZÜN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

Ramazan Ayı her yıl rahmeti ilahi tarafından müminlere ikram edilen rahmet ve mağfiret ayıdır. Ramazan ayı, âlemleri şirkin ve küfrün zulmetinden kurtaran Kur’an ayıdır. Bu kutlu ay müminler için nefislerin terbiyecisi, gönüllerin nuru, gafletle kararan ruhların aydınlığıdır. Ramazan ayı kulluk bilincinin yeniden idrak edilerek süfli ve nefsanî arzuların yerini ulvi ve rahmani arzuların aldığı mübarek bir aydır. Ramazan ayı: Öksüzün, yetimin, yoksulun, yalnızın, kimsesizin hatırlandığı rahmet ayıdır. Gönüllerimiz bu mübarek ayı uğurlamanın hüznüyle hazin olurken ramazan bayramına kavuşmanın da sevinciyle huzur buluyor.
Binlerce hikmeti içinde barındıran onbir ayın sultanı ramazanı şerifi, merhaba ya şehri ramazan diyerek bağrımıza bastığımız gibi, elveda ya şehri ramazan diyerek bir sonraki sene tekrar kavuşmak dileğiyle mübarek ramazan bayramıyla uğurluyoruz.
Bayramlar aynı inancı paylaşan müminler için birlik beraberlik ve kardeşlik duygularını zirveye çıktığı; sevgi, saygı barış ve hoş görünün yeniden tesis edildiği;kin ve nefret gibi menfi duyguların terk edildiği saadet ve selamet günleridir.
Bayramlar: yoksulun elinin tutulduğu, yalnızların hatırlandığı, yetimlere şefkat elinin uzatıldığı, kimsesizlere ensar gönlünün açıldığı müstesna zaman dilimidir.
Bayramlar: mazlumlara umut ışığını yakanların bayramıdır. Bayramlar yaralı Gönüllere şifa olanların bayramıdır. Bayramlar yalnız kalanlara gönül dünyasında yer verenlerin bayramıdır. Bayramlar can ile cananı buluşturanların bayramıdır. Bayramlar yaratılanı yaratandan ötürü sevenlerin bayramıdır.
Bayramlarda yapacağımız en güzel ikram, bizden bayram sevinci bekleyenlere o bayram sevincini ikram etmektir. Canımızdan çok sevdiğimiz çocuklarımıza vereceğimiz en güzel bayram hediyesi onlar gerçek bayram neşesini yaşatmaktır. Özellikle yaşlılara, hastalara bizim sebebi vücudumuz olan anne babamıza samimi bir saygı sevgi göstermek onların nazenin kalplerini hoşnut etmek en güzel bayram ikramıdır. Yakınlarımıza, akrabalarımıza, komşularımıza, dost ve arkadaşlarımıza ikram edeceğimiz en güzel ikramda gönülden bir selam ve samimi bir muhabbetten başka bir şey değildir.
Bu bayramda Filistin’de, Gazze’de, Kudüs’te, Suriye’de, Irak’da, Doğu Türkistan’da Myanmar’da ve daha birçok değişik İslam Beldelerinde savaşların getirdiği kan ve gözyaşı içinde bayram yapan kardeşlerimizin acısını yüreklerimizde hissediyoruz. O kardeşlerimizin de gerçek manada barış ve esenlik içinde gelecek bayramlara kavuşmasını Cenabı Erhamürrahiminden niyaz ediyoruz. İman ve insanlık şuurundan nasibini almayan o cani ve zalim rejimleri Kahharı Zülcelale havle ederek “zalimler için yaşasın cehennem” diyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle, güzide şehrimiz Bayburt’un, güzel ülkemizin, yurtdışındaki kardeşlerimizin ve tüm İslâm âleminin mübarek Ramazan bayramlarını tebrik ediyor; bayramın, başta ülkemiz ve gönül coğrafyamız olmak üzere âlem-i İslâm ve insanlık için hakikî anlamda bir bayram ve sevince dönüşmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.
 Kemalettin AKSOY
Bayburt İl Müftüsü