03.11.2014

İL MÜFTÜMÜZÜN KURBAN BAYRAMI MESAJI

Yüce Allah’a hamdolsun. İslam âlemi olarak bir Kurban Bayramını daha idrak etmenin sevincini yüreklerimizde yaşıyoruz. Bütün İslam âleminin Kurban Bayramı mübarek olsun.
Bayramlar: Yüce Allah’ın İslam âlemine lütfettiği saadet ve selamet günleridir. Bayramlar her türlü nifak ve şikâkın ortadan kaldırıldığı kin ve nefretin sona erdiği barış ve esenlik günleridir.
Bayram günleri: Yoksulun elinden tutulduğu yetimin başının okşandığı mazlumlara dost elinin uzatıldığı şefkat ve merhamet günleridir.
Kurban Bayramı: Hz.İbrahim’in Allah’a sadakatinin ve ahde vefasının Hz.İsmail’in yüce Allah’ın emrine teslimiyetinin anılıp derhatır edildiği iman ve ihlâs bilincinin tazelendiği takva ve ibadet günleridir.
Kurban Bayramı: Kulluk bilincinin derinden derine hissedildiği, ibadetlerin yalnız Allah rızası için yapılacağının idrakine varıldığı, Allah’a sadakat ve teslimiyetin hüsnü misali olan kurban ibadetinin ifa edildiği ihlâs ve samimiyetin bayramıdır. Kurban bayramı sofrasındaki lokmayı Müslüman kardeşiyle paylaşmanın bayramıdır. Zira kestiğimiz kurbanların manası Allah’a yaklaşmak onun rızasına nail olmaktır. Kurbanın en önemli hususlarından biriside onun yoksullarla paylaşılmasıdır.
İslamiyetin en önemli ibadetlerinden olan Hac ibadeti ve kurban ibadetinin aynı günlerde eda edilmesi müminler için ayrı bir huzur ve mutluluk vesilesidir. Hac ibadeti birliğin ve vahdetin en açık delillerinden birtanesidir. Hac mevsiminde milyonlarca Müslüman birliğin sembolü olan Kabenin etrafında aynı iman ve aynı şuurla tavaf etmesi ve müminlerin adeta tek vücutmuş gibi Arafatta vakfeye durması kesret içinde vahdetin delillerindendir.
Günümüz dünyasında İslam Coğrafyasının giriftar olduğu savaşlar, kıyımlar, kan ve gözyaşlarının en büyük nedenlerinden biriside Hac ibadetindeki birlik ve vahdet şuurunun, Kurban ibadetindeki ihlâs ve samimiyet şuurunun yanlış anlaşılmasından kaynaklanmaktadır. Zira müminlerin en büyük vasıflarından biri uhuvvet ve tesanüt diğeri de ihlâs ve samimiyettir. Bu iki vasıftan uhuvvet ve tesanüdü kaybeden toplumlarda nifak ve şikak, kin ve nefret, şavaş ve şidet belasından kaçınılmamaktadır. İhlâs ve samimiyetini kaybeden toplumlarda da bu ulvi hasletin yerini riya, bencillik hırs ve haset gibi süfli hasletler almaktadır. Yüce Allahtan bütün İslam Coğrafyasında Arafat şuurunun yeniden tesisini ve bu kurban bayramında akan kurban kanlarının İslam coğrafyasında akan Müslüman kanlarına kefaret olmasını niyaz ediyorum.
Bu mübarek zaman diliminde eda edilen Haccı ekberin,Arafatta yapılan vakfenin ve yerine getirilen kurban ibadetinin bereketiyle Dini mübini, aziz vatanımızı,milletimizi,bağımsızlığımızın sembolü olan şanlı bayrağımızı,kahraman ordumuzu ve polisimizi özelliklede camiamızı her türlü bela ve musibetlerden muhafaza etmesini Hafız-ı Hakim olan rabbimden niyaz ediyorum
Bu bayramda Filistin’de, Gazze’de, Kudüs’te, Suriye’de, Irak’da, Doğu Türkistan’da Myanmar’da ve daha birçok değişik İslam Beldelerinde savaşların getirdiği kan ve gözyaşı içinde bayram yapan kardeşlerimizin acısını yüreklerimizde hissediyoruz. O kardeşlerimizin de gerçek manada barış ve esenlik içinde gelecek bayramlara kavuşmasını Cenabı Erhamürrahiminden niyaz ediyorum. İman ve insanlık şuurundan nasibini almayan o cani ve zalim rejimleri Kahharı Zülcelale havle ederek “zalimler için yaşasın cehennem” diyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle, güzide şehrimiz Bayburt’un, güzel ülkemizin, yurtdışındaki kardeşlerimizin ve tüm İslâm âleminin mübarek Kurban bayramlarını tebrik ediyor; bayramın, başta ülkemiz ve gönül coğrafyamız olmak üzere âlem-i İslâm ve insanlık için hakikî anlamda bir bayram ve sevince dönüşmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.
Kurban Bayramınız Mübarek olsun..

Kemalettin AKSOY

Bayburt İl Müftüsü